Всички новини

„Младите хора в Европа – какво следва?“ или какво се случи в Талин?

Rate this item
(0 votes)

В периода между 23 и 26 октомври 2017 година в Талин се проведе първата Европейска младежка конференция от шестия цикъл на Структурен диалог с тема „Младите хора в Европа – какво следва?“. Цикълът се съсредоточава върху включването на младите хора в разписването на следващата Европейска младежка стратегия, както и реконструирането на Структурен диалог като процес на европейско ниво. Темите, които конференцията засегна, са бъдещето на младите и младежката общност в ЕС, “smart” младежката работа, както и доброволчеството и новосъзданения еврокорпус за солидарност. Българската делегация се състоя от представители на Министерство на младежта и спорта, както и младежките делегати, избрани от междуведомствената работна група за Структурен диалог – Александра Василева, Полина-Калина Брогле и Райчо Райчев, член на УС на НМФ . Представители на Варна – Европейска младежка столица бяха Лилия Еленкова и Сергей Петров.

Конференцията бе открита от Юрий Рутас, министър-председател на Естония, като веднага след това последва дискусия с г-н Кейт Касеметс - Началник на представителството на ЕК в Естония, Луис Мартинес - председател на Европейски младежки форум, г-жа Анет Манисте – представител на Еразъм + и “Change Мakers Network”, както и г-н Петър Младенов от българското Mинистерство на младежта и спорта.
С цел да надградят откриващата дискусия, участниците в конференцията споделиха опит, свързан с най-големите и често срещани предизвикателства за младите хора. Те очертаха образованието, мобилността, менталното здраве, включването и участието на младите хора като най-значими направления.

Вторият ден продължи с младежки фестивал, където младите хора трябваше да изобретят инсталации, постери и вестници с цел да промотират темите, набелязани от  първия ден. Младежкият фестивал продължи във формата на конференцията, а именно младите хора да се самоорганизират. Всеки участник на конференцията имаше възможност да проведе workshop на избрана от него тема. Българската делегация се прояви като една активните и повдигна темите за младежкото участие, воден от Сергей Петров, и Миграцията и ролята на младежките организации, домакинствана от Александра Василева. Лилия Еленкова от своя страна води workshop за разпознаването и валидирането на компетенции от неформалното образование, а Райчо Райчев постави младежките пространства като основен елемент в изграждането на общности и включването на младите хора. Денят приключи с официална вечеря, където участниците бяха поздравени от Президента на Естония г-жа Керсти Калюлайд.

Третият и последен ден имаше за цел да обобщи резултатите и да ги представи на еврокомисаря по образование, култура, спорт и млади хора г-н Тибор Наврачич. По традиция конференцията завърши с предаване на щафетата на следващите домакини. „България е наред“, каза Райчо Райчев, член на УС на НМФ, който прие председателството от естонците от името на Национален младежки форум и Министерство на младежта и спорта. В речта си Райчо поздрави домакините за добрата работа, свършена около председателството и покани всички присъстващи на 16-19 април в София, където ще се проведе втората конференция от цикъла и ще бъдат изработени така наречените младежки цели.

Read 1297 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.