Всички новини

Отворено писмо на един от българските делегати на Европейската младежка конференция 2018

Rate this item
(0 votes)

Изпратено до Национален младежки форум от Лета Панайотова, младежки делегат за България по време на Европейска младежка конференция 2018, София.

ОТВОРЕНО ПИСМО

в подкрепа на Становището на Национален младежки форум относно Европейска Младежка конференция 2018 София

Като младежки делегат, официално представляващ България на Европейската младежка конференция, провела се в София между  17 и 19 април 2018г, не мога да си позволя да не изразя впечатленията си и мнението си относно случилото се.

Възможността да бъда делегат, представляващ и защитаващ мнението и желанието на българската младеж от една страна и общата визия за развитие на почти 40 000 млади хора от цяла Европа, беше за мен вдъхновяваща и  осмисляща работата ми като младежки работник, учител и обучител на деца и младежи. Вярвам, че участието на младите във взимането на решения, в граденето на визия за бъдещето на Европа, в създаването на стратегии и политики е повече от необходимо и е задължителна част от работата на всеки човек, твърдящ, че развива младежкия сектор.

Призовавам Министерство на младежта и спорта като отговорни за поверения им ресор „Младеж“ да си дадат сметка дали това беше така за тях. Дали в мотивацията им да организират и проведат тази младежка конференция беше ключова мисията и идеята да направим така, че младите хора да бъдат пълноценно включени в процесите на взимане на решения? Не само се съмнявам, но и случилото се преди, по-време и непосредствено след  Конференцията доказва точно обратното.

Потвърждавам като истинни всички конкретни аспекти на провеждането, изброени и описани в Становището на Национален младежки форум по отношение на конференцията. Липсата на постоянен превод за глухата общност, условието да се закупуват билети от участниците независимо дали те имат тази възможност или не, липсата на време в програмата, в което младите действително да задават въпросите си, идеята, че младежките делегати биха се радвали на безплатен алкохол и полуголи жени, третирането на доброволците като мажоретки на официалните гости, тоталното изключване на НМФ и ЕМФ от процеса на организация оставят несамо „горчив послевкус“, както го описаха младежките медии в Европа, а демонстрират тотална липса на сетивност и осъзнатост за това защо и как се провеждат тези младежки конференции.

Всяко едно от тези конкретни проявления на неадекватност от страна на организаторите нарушава минимум една от единайсетте каузи, над които аз и колегите ми от Европа работихме в качеството си на младежки делегати. Не разбирам как е възможно да говорим за социално включване и равенство и в същото време да не осигуряваме постоянен жестов превод, където и когато е нужен. Как е възможно да говорим за всекидневно младежко включване в процесите на взимане на решения след като дори не отделяме достатъчно време, та въпросите на младите да достигнат до властимащите? Какво е равенство между половете, ако смятаме за адекватно  млади момичета да танцуват полуголи за развлечението на когото и да било? Младежките цели, съставени в резултат на тази Европейска младежка конференция са безспорно постижение и крачка напред, но за съжаление,  бяха създадени по-скоро въпреки организаторската роля на Министерство на младежта и спорта отколкото с неговата помощ. Събитието беше непросто пропусната възможност за България да се позиционира като сътрудник на младежката работа в Европа, но и горчиво разочарование за всички нас, занимаващите се с младежки политики, които вярвахме, че гласът ни ще бъде чут, а идеите и работата ни уважени.  

Призовавам Министерство на младежта и спорта и в частност всички негови служители, въвлечени пряко в организацията на събитието, да поемат отговорност за пропуските и грешките си със същата отривиста готовност, с която се окичиха с положителните резултати от конференцията, които, за съжаление или за радост, намат нищо общо с приноса на гореспоменатите.

Все пак с уважение,

Лета Панайотова

Младежки делегат за България по време на Европейска младежка конференция 2018 София

Read 2559 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.